Uddannelsesvejledning i 10. klasse

Hvad vores elever på ‘K10’ vil efter 10. klasse, er de ikke altid helt klar over.

Derfor kan de få råd og vejledning hos Sisse, som er UU-vejleder i Kalundborg Kommune.

Herunder fortæller Sisse om det at være uddannelsesvejleder og selve arbejdet omkring vejledning:

Mit mål med at være uddannelsesvejleder er, at jeg kan hjælpe unge med at vælge den rigtige uddannelse efter 9. eller 10. klasse. Til det valg tager vi udgangspunkt i deres håb og drømme for fremtiden, og samtidig holder vi det op imod at træffe et realistisk valg. Heldigvis er der i dag mange veje til uddannelse og job, så man behøver ikke altid at skulle gå den snorlige vej. Det kender jeg alt til fra mig selv, da det tog mig en del år at finde min rette hylde. Og i dag har jeg verdens bedste job.

For at kunne træffe et godt valg så er det nødvendigt, at du får viden om, hvad der findes af uddannelser. Så det starter allerede i 7.-8. klasse ude på grundskolerne med vejledning om uddannelser, og vælger man 10. klasse, giver man sig selv et år mere til at få tænkt sig godt om og måske dygtiggøre sig fagligt.

Mange unge oplever et pres over det at skulle vælge uddannelse. Så er det vigtigt for mig at sige, at det er okay at finde ud af, at det man troede var den rigtige uddannelse, viser sig ikke at være det – man har heldigvis mulighed for at stoppe på en uddannelse og starte på en anden. Hvis I spørger jeres forældre og deres venner, om de laver det de troede da de gik i skole, eller endda det de har uddannet sig til, så vil I opdage at det sjældent er sådan. Vi kan uddanne os hele livet.

Jeg er rigtig glad for at være vejleder på 10. klasse, hvor jeg har et godt samarbejde med elever og lærere.