Lige om lidt skal alle de unge i 9. og 10. klasse i Kalundborg Kommune til at træffe et valg om, hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge. En del unge er i tvivl om deres valg. Det er ikke altid lige let at træffe et så afgørende valg, og for at hjælpe de unge med at træffe det rette valg, kommer ’Tour de Uddannelse’ i denne uge rundt på 11 kommunale skoler og fortæller om alle de spændende, lokale ungdomsuddannelser, de unge kan vælge imellem.

Hvert år i uge 45 er ’Tour de Uddannelse’ en tilbagevendende begivenhed, hvor kommunens ungdomsuddannelser, UU og Kalundborg Kommune arbejder sammen for at hjælpe grundskoleeleverne til at vælge den rigtige uddannelse for dem. ’Tour de uddannelse’ er lokale messer på de 11 skoler, hvor nuværende elever, undervisere og studievejledere fra ungdomsuddannelserne fortæller om ungdomsuddannelsernes indehold, egne opleveler og hvilke fremtidige muligheder, de forskellige uddannelser giver.

Tour-holdet består af uddannelsesinstitutionerne: Allikelund Gymnasium, Processkolen, Høng Gymnasium og HF, Kalundborg Gymnasium og HF, Roskilde Tekniske Skole – medieuddannelser samt ZBC – SOSU.

Med studievejlederen Michael Gransøe i fronten for Processkolen, EUC Nordvestsjælland, lyttede en masse elever fra Hvidebækskolen interesseret til, hvordan de f.eks. kunne blive procesoperatør, tage en uddannelse indenfor Lager og Transport eller blive tømrer eller elektriker. Eleverne var tydeligt interesserede i en erhvervsuddannelse, idet flere allerede i deres fritid både skruede på deres scooter og interesserede sig for andet arbejde i værkstedet hjemme. Bl.a. fortalte Mads Jensen: ’’Jeg er i gang med at bygge min egen knallert, og det er faktisk nummer 9 køretøj i rækken. Jeg har også haft flere scootere. Det er bare sjovt at arbejde med fart og motorer. Jeg overvejer også om jeg ikke skulle blive mekaniker. Men nu får vi at se!’’

Efter det første besøg på Hvidebækskolen fortsatte turen videre til Høng Skole. Her kom både 8. og 9. klasserne på besøg. Catrine Louise Pieszak, som til daglig er elev på EUX Business (den erhvervsfaglige studentereksamen) på Allikelund Gymnasium fortalte folkeskoleelverne om uddannelsen: ’På EUX Business bliver du student på kun 2 år, og så kan du f.eks. komme i lære i en virksomhed inden for specialerne butik, kontor, handel, finans eller event. Hvis du gerne vil læse videre, har du også muligheden for dette. Flere af dem jeg kender læser nu til finansøkonom. Kort sagt: En EUX giver dig mange muligheder på hånden.’’

Fællesskaberne er de vigtigste
De fire gymnasiale retninger HHX, HTX, STX og HF var også repræsenteret på messen.

Alma Kirkemann, som til daglig går på HHX (højere handelseksamen) på Allikelund Gymnasium fortalte: ’’På HHX får du både undervisning i de almindelige fag, som man kender fra folkeskolen, men man har også en masse andre spændende fag, der handler om virksomheders økonomi, afsætningsmuligheder og samfundsfaglige forhold. Super spændende! Det helt særlige ved HHX er, at man hele tiden arbejder med virksomheder. Jeg føler, at jeg lærer noget nyt hver dag. Men inden vi for alvor gik i gang med vores 1.g undervisning, så blev der brugt en masse krudt på at få os engageret i fællesskaberne på skolen. Jeg er f.eks. elevrådsformand. Det er jeg mega glad for at være. Man har som elev stor medindflydelse på en række forskellige beslutninger på skolen. Det er rart at blive respekteret og hørt.’’ Karen Andreasen, som går på HTX på Allikelund, fortæller videre:’’ Til sommer bliver jeg student. Min tid på Allikelund har været rigtig sjov. Her er plads til at være, og jeg har været med til at stifte Klima Udvalget. Her arbejder vi med mange forskellige tiltag til gavn for skolen og miljøet.’’

Ved siden af var der godt gang i standen med K10. Mange elever var interesseret i at høre om, hvordan det er at gå i 10. klasse på Allikelund Gymnasium. Markus Grynderup Thomasen fortalte: ’’Det er sjovt, og så har man mulighed for at vælge nogle gymnasiefag også. Jeg har f.eks. 3D print med Irene. Det er vildt fedt at trykke på en knap, og så står der en 3D figur, når man kommer tilbage efter pausen. Jeg har også linjefaget Fag og fokus. Her har jeg været 6 tirsdage på Høng Gymnasium og opleve deres spændende fag. Jeg overvejer, om jeg skal vælge Høng Gymnasium næste år.’’

Rektor Karen Marie Christensen fra Allikelund Gymnasium deltager altid selv i ’Tour de Uddannelse’: ’’Det er super spændende at møde vores kommende elever på deres egne skoler og få en god snak med dem om, hvad de går og drømmer om i fremtiden. Det vigtigste for os på denne messe er at bidrage til, at de unge kan træffe en beslutning om valg af ungdomsuddannelse på et oplyst grundlag – og det er lige præcis, hvad Tour de Uddannelse bidrager med. Og så er vi i øjenhøjde, idet alle vores elever er rigtig gode til at tale med eleverne på de forskellige skoler, og det er jo ikke så længe siden flere af dem stod i samme situation,” slutter Rektor Karen Marie Christensen.

Kalundborg Uddannelsesmesse
Hvis man stadig er i tvivl om valg af ungdomsuddannelse efter uge 45, så er der igen i år, efter nogle års pause pga. Corona, mulighed for at besøge den store flotte Kalundborg Uddannelsesmesse i Kalundborghallerne den 16. november. Her er alle byens 8. og 9. samt 10. klasser inviteret til at møde alle ungdomsuddannelserne i byen i skoletiden samt en masse spændende virksomheder. Om eftermiddagen er der foredrag med videregående uddannelser for elever, som allerede går på en ungdomsuddannelse. Samtidig er alle velkommen til at komme, se og opleve messen.

Når uddannelsesmessen er slut, så afholder alle ungdomsuddannelserne selv Åbent Hus – arrangementer i slutningen af 2022 og starten af 2023. Datoerne fremgår af deres medier på nettet.

Se også den skønne nyhed i pressen, hos TV-Kalundborg.