Et spændende valg for Kalundborgs unge står for døren

Eleverne i 9. og 10.-klasse skal inden 1. marts 2024 have besluttet sig for, hvilken fremtidig uddannelsesvej de vil gå ned af. Dog er denne beslutningsproces ikke altid så let for alle unge.

For at hjælpe de unge med at træffe det rette valg, kommer ’Tour de Uddannelse’ i denne uge rundt på 11 kommunale skoler, og fortæller om alle de spændende, lokale ungdomsuddannelser, som de unge kan vælge imellem. Hvert år i uge 45 er ’Tour de Uddannelse’ en tilbagevendende begivenhed, hvor kommunens ungdomsuddannelser, UU og Kalundborg Kommune arbejder sammen for at hjælpe grundskoleeleverne til at vælge den rigtige uddannelse for dem. ’Tour de uddannelse’ er lokale pop-up messer på de 11 skoler, hvor nuværende elever, undervisere og studievejledere fra ungdomsuddannelserne fortæller om ungdomsuddannelsernes indeholder, egne oplevelser og hvilke fremtidige muligheder, de forskellige uddannelser giver. Det er gratis at få besøg af messen, og kommunen stiller en gratis bus til rådighed for alle til at komme rundt. Tour-holdet består af uddannelsesinstitutionerne: Allikelund Gymnasium, Processkolen, Høng Gymnasium og HF, Kalundborg Gymnasium og HF, Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser samt ZBC – SOSU.


EUX Business – student på 2 år
Touren startede i dag på Hvidebækskolen, og herefter fortsatte turen videre til Høng Skole. Her kom både 8. og 9. klasserne på besøg. Nadia og Sofie, som til daglig er elever på EUX Business (den erhvervsfaglige studentereksamen) på Allikelund Gymnasium fortalte folkeskoleeleverne følgende:

”På EUX Business bliver du student på kun 2 år, og så kan du f.eks. komme i lære i en virksomhed inden for specialerne detail, kontor, handel eller finans. Hvis du gerne vil læse videre, har du også muligheden for dette. Flere af dem vi kender læser nu til finansøkonom. Kort sagt: En EUX er en fed mulighed!’’

Fællesskaberne er vigtige
Ungdomsuddannelserne HHX, HTX, STX og HF var også repræsenteret på messen. Matias, som til daglig går på HHX (højere handelseksamen) på Allikelund Gymnasium fortalte:

’’På HHX får du både undervisning i de almindelige fag, som man kender fra folkeskolen, men man har også en masse andre spændende fag, der handler om virksomheders økonomi, afsætningsmuligheder og samfundsfaglige forhold. Super spændende! Det helt særlige ved HHX er, at man hele tiden arbejder med virksomheder. Jeg lærer noget nyt hver dag. Man har som elev stor medindflydelse på en række forskellige beslutninger på skolen. Det er rart at blive respekteret og hørt.’’

  1. klasses-standen var også meget velbesøgt. Mange elever ville også gerne høre om deres muligheder i 10. klasse. Her fortalte Bisrat og Malou:

’’Det er sjovt at gå i 10. klasse. Vi er en del af gymnasiets mange fællesarrangementer. Forleden deltog vi i et foredrag om Samtykkeloven. Og vi kan selv vælge en del af vores fag. Vi har f.eks. begge to Flytteklar. Her lærer vi om MitID, budgetter – Og spar og du har!’’

Rektor Karen Marie Christensen fra Allikelund Gymnasium fremhævede betydningen af ‘Tour de Uddannelse’, som ikke kun er en mulighed for at vejlede de unge, men også en chance for at læringsinstitutionerne kan komme på bølgelængde med fremtidens elever.

Fremtiden under ét Tag
For dem, der stadig spekulerer over deres uddannelsesvalg efter uge 45, tilbyder Kalundborg Uddannelsesmessen den 15. november en fantastisk mulighed for at udforske uddannelsesmulighederne yderligere. Dagen vil være fyldt med foredrag fra bl.a. rollemodeller og mulighed for at møde både uddannelsesinstitutioner og lokale virksomheder. Her kan alle få en førstehåndsoplevelse af, hvad der venter på den anden side af folkeskolen fra 8:00 – 16:00.