På Allikelund har vi både elever, som ved, hvor deres interesser ligger, når de starter hos os, og elever, der finder ud af det undervejs på HHX, HTX, EUX, EUD eller K10.

Xiankun fra 3.a på HHX er i første kategori. Det viste sig, da vi fik en lille snak om at gå hos os – en snak I kan læse herunder.

Hvorfor går du på Allikelund Gymnasium?

– Først og fremmest elsker jeg matematik og tal. Det har jeg altid gjort siden folkeskolen. Så oplevede jeg gennem brobygning på Allikelund en masse godt om HHX, og så tænkte jeg, det ville være en god vej for mig.

Hvordan var det at starte på HHX?

– Hvordan det var? Det var meget anderledes end folkeskolen. Vi blev taget rigtig godt imod af lærerne, og de andre elever på skolen var meget åbne over for os, så vi fik et godt sammenhold fra start af.

Hvilke fag er dine favoritfag?

– Af dem, jeg har nu, er det helt klart virksomhedsøkonomi og afsætning.

Hvorfor?

– Det er jo nye fag, hvor man lærer nye ting og fagbegreber. Det er generelt bare spændende. F.eks. har vi haft en masse om import og eksport.

Hvad har du af planer, når du er blevet student til sommer?

– Så skal jeg til Kina og studere kinesisk. Jeg er født i Kina og kom til Danmark, da jeg var fem år. Vi kom til Danmark som den første generation i min familie. Min far fik job som kok på den kinesiske restaurant Sheng Hua i Kalundborg – hvor jeg i øvrigt selv er tjener i fritiden – mens min mor arbejder på Novo.

– Hjemme taler vi både kantonesisk og mandarin. Så mit kantonesisk er på samme niveau som dansk, og mandarin er på samme niveau som engelsk. Min far er fra den del af landet, hvor der tales kantonesisk, og min mor er fra den del af Kina, hvor der tales mandarin. Mine forældre taler alt i alt fire forskellig slags kinesisk. Derudover findes der to skriftsprog på kinesisk: det simplified og det traditionelle. Jeg vil gerne lære det moderne skriftsprog – altså simplified. Da jeg var på SDU i studiepraktik på Århus Universitet, lærte jeg faktisk dette om skriftsproget.

Hvordan vidste du, hvor du skulle hen i studiepraktik her i efteråret?

– Da jeg skulle vælge gymnasium, ville jeg gerne have haft kinesisk, men det var ikke muligt her i Kalundborg. Så talte en klassekammerat om Kinastudier. Og så tænkte jeg: Det skal jeg da. Derfor brugte jeg tre dage i Århus her i efteråret i studiepraktik på Århus Universitet. Her boede jeg på hotel, som jeg selv betalte samt transporten. Det kostede lidt, men det var virkelig både sjovt og spændende. Når jeg havde fri fra universitetet, var jeg ude og se og opleve byen. Århus er stor. Der var mange mennesker og en fed stemning. Jeg følte mig som en del af studiet, selvom jeg kun var i praktik.

Hvad så nu?

– Da jeg kom hjem fra praktikken, var jeg afklaret med, at jeg skulle læse kinesisk. Men inden da har jeg planer om at rejse til Kina, lære det moderne mandarinske skriftsprog i ét år på en skole, hvor man også bor sammen med andre udenlandske studerende. Herefter vil jeg have et sabbatår i Spanien og Rusland. Jeg vil gerne kunne flere sprog. Og opleve flere kulturer. Så vil jeg gerne uddanne mig til guide igennem et dansk firma, som tilbyder rejser til Kina. Så har jeg også en drøm om at blive live casino-dealer på Malta. Jeg har nemlig vundet lidt penge på nettet og brugt dem som tilskud til at købe en bil. Herefter tænker jeg enten at søge ind på CBS eller KU og læse kinesisk.

Hvad tager du med dig fra Allikelund?

– Jeg vil tænke på alt det, jeg har lært i VØ, IØ og AF. Fag, som jeg kan bruge i min fremtid. Alle de nye fag, hvor man lærer noget helt andet og bliver nysgerrig på at lære mere. En af mine kammerater fra arbejdet ville på HTX eller STX. Så fortalte jeg ham om min HHX, og nu går han her på Allikelund Gymnasium. Jeg har også mødt hans forældre flere gange, som har fortalte mig, at det var et godt valg.