Normalt er det kun, når der holdes LAN, at salen på Allikelund er fyldt med computere og gaming, men det var også tilfældet tirsdag 7. december.

Her var der nemlig stor trængsel, da 2.x (HTX) afholdt en utroligt spændende spilmesse som en del af danskundervisningen. Det var deres underviser – lektor Bjarne Ove Hansen – som stod bag den spændende begivenhed, som hurtig tiltrak sig opmærksomhed fra Allikelunds øvrige elever og på den måde blev noget, klasserne var sammen om.

Men for 2.x var det første og fremmest dansk, for her har de arbejdet med et forløb om computerspil. Som underviser Bjarne fortæller:

− Der er store potentialer i at inddrage computerspil i faget dansk – og det er faktisk også muligt at gøre, uden det bliver for teknisk kompliceret.

Kan ses som en tekst
Bjarne fortæller videre, at eleverne kan arbejde med computerspil som en tekst, de kan analysere med afsæt i deres egen oplevelse af at spille spillet. Eleverne er vant til at arbejde med tekster i danskfaget, og denne tirsdag nød de at prøve kræfter med en ny type tekst – pixels på en skærm fremfor det ofte skrevne ord.

I den forbindelse forklarer Bjarne, at man også kan arbejde med såkaldte paratekster rundt om spillet – det vil sige de tekster, der relaterer sig til computerspil som fænomen – men i dette forløb har eleverne fokuseret på at arbejde med spillet en en tekst, der skal analyseres.

Tilbage til tirsdag på spilmessen i salen på Allikelund, hvor forløbet kulminerende, og man kunne møde elever ved mange forskellige stande, hvor der var taget udgangspunkt i forskellige spil.

De sure fugle på spil
Den første stand, som man mødte, var en præsentation af det populære mobilspil Angry Birds. Her fortalte eleverne Elena og Clara, at de havde valgt at arbejde med netop dét spil, da det er et spil, alle i deres gruppe havde erfaring med, selvom de ikke spiller så meget.

I Angry Birds spiser grønne grise fugleæg, og fuglene tager så revanche ved at udrydde grisene. Så egentlig handler spillet om hævn. Enkelt, primitivt og langt fra virkeligheden – og alligevel er man udmærket underholdt. Man bliver også fanget af spillet, da sværhedsgraden på banerne gradvist øges. Ud over at analysere spillet havde gruppen også beskæftiget sig med målgruppe, spiltyper og med, hvordan de grafiske virkemidler er med til at understøtte universet.

Og det har både været sjovt og lærerigt for eleverne i 2.x:

− Det har været et spændende og anderledes forløb. Dansk med Bjarne er jo meget andet end at læse en novelle. Det gør vi også, men det her forløb har været meget lystdrevet for alle i klassen, lyder det blandt andet fra Elena.

Tredje spil i rækken
På en anden stand kunne man blive klogere på spillet Metro Exodus, som er nummer 3 i en serie, og spillet fortsætter, hvor den tidligere udgave slap. Her følger man endnu et kapitel i Artyom’s og hans squad af Spartan Rangers’ historie. Spillet starter i Rusland Moskva og bevæger sig 7000 km henover det russiske landskab i løbet af ét år. Derfor oplever man alle fire årstider.

Jannick kunne fortælle, at spillet er baseret på en bog, og at det er meget medrivende. Desuden bliver man skarp på taktik og det at bevæge sig i en post-apokalyptisk verden. Rekvisitten, som ses på et af billederne, er en ægte gasmaske, som har været i brug – dog har Jannik den blot til pynt nu på sit værelse.

En dansk verdenssucess
Herefter mødte vi en gammel kending: mobilspillet Subway Surfers. Her forklarede Musaab, at Subway Surfers kom på markedet i foråret 2012 og blev en kæmpe succes. I dag er spillet downloadet mere end 2,7 milliarder gange, og i flere år fik de danske ejere overskud på trecifrede millionbeløb på grund af deres spil.

Musaab fortalte også, at Subway Surfers blev skabt, fordi spilprogrammøren havde en passion for mode, skateboarding, musik og gadekunst. Således er spillet sjovt men også et billede eller et kig ind i denne verden.

− Det interessante ved sådan et emne i dansk er, at det kan få eleverne til at reflektere over deres spiloplevelse og forståelse af spil samt over de dilemmaer, der opstår i spændingsfeltet mellem på den ene side at skabe et virkelig godt afhængighedsskabende spil og på den anden side samfundets ønsker om at minimere brugen af computerspil blandt børn, afsluttede Bjarne på messen, som var utrolig velbesøgt og bidrog til en rigtig dag på Allikelund, hvor der både var plads til faglighed, sjov og vidensdeling blandt elever, undervisere og personale.

Læs også om dagen på de lokale medier:

Tv-Kalundborg
sn.dk