NoLo betyder no alkohol eller low alkohol. Det fik en masse elever på Allikelund Gymnasium både en stor viden om og en masse dejlige smagsprøver, på en helt almindelig skoledag.

Onsdag 7. september var Bertram på 27 år på besøg på Allikelund Gymnasium. Bertram har nemlig, sammen med sin far, etableret nomadebryggeriet Teedawn, der specialiserer sig i at brygge NoLo øl. Teedawn blev etableret i 2013, som verdens første bryggeri, der har 100% fokus på øl med reduceret eller ingen alkohol. At Teedawn er et nomadebryggeri betyder, at det ikke ejer bryggerilokaler, men i stedet lejer virksomheden bryggekedler hos nogle af de bedste bryggerier ude i verden.

Bertram begyndte sit foredrag med at fortælle forsamlingen, at det at brygge øl med mindre eller ingen alkohol er et svært, tidskrævende og kostbart håndværk. Alkohol er nemlig en magisk ingrediens, som tilfører øl smag, fylde og viskositet og tilmed kan dække over fejl i brygprocessen. Velsmagende og rene øl med reduceret eller ingen alkohol stiller kompromisløse krav til råvarer, brygprocesser, apparatur og ikke mindst håndværk og erfaring.

’’Salget af NoLo alkoholiske øl og cocktails har været støt stigende de seneste år. Det er lige så langsomt vokset til en global trend, idet mange gerne vil holde tømmermændene fra døren næste dag,’’ fortalte Bertram med et smil, og han fortsatte med at fortælle: ’’Efterspørgslen er der, men det skal være øl, som smager som øl, og som er brygget som en rigtig øl. Og det er vores øl fra Teedawn. De er håndbrygget og de fortjener, og bør nydes kølige i et lækkert glas.’’

Vejen til drømmejobbet
Bertram har ikke altid haft en drøm om at blive brygger og besidde en stor viden om øl. Han startede med at tage en studentereksamen fra Niels Brock med bl.a. kinesisk på A-niveau. Herefter læste han erhvervsøkonomi på Roskilde Universitet, og efterfølgende tog han en kandidat på CBS i psykologi. Da han var færdig med at læse, fik han et job i en HR-afdeling i et større firma. Her sad han meget stille foran en computer og holdt mange møder. En dag gik det op for ham, at det var ikke det her, han havde gået og drømt om, og derfor sagde han op, og startede i sin fars virksomhed Teedawn dagen efter. Og siden har der været fuld fart over feltet.

Humøret var i top på 0%
Efter foredraget havde Bertram smagningskasser med, og eleverne tog godt imod øllet, selvom det for mange var deres første erfaring med NoLo øl. Efter hver smagning skulle eleverne i grupper af tre, gætte på både procenter og give øllene karakterer for bl.a. smagen. En hyggelig stund og efterfølgende havde flere elever (end først forventet) gættet procenterne rigtigt. De blev alle præmieret med to 0,0% øl.
Selvom procenten var nul var stemningen høj, og de glade elever gav Bertram en stor hånd for hans spændende foredrag.

Festudvalget slog til med det samme
Da Bertram var på vej ud ad døren, var festudvalget hurtige og klar til at gøre en god handel. De vil nemlig gerne sælge Teedawn øl til den kommende introfest. Dette var Bertram helt med på, og han donerede straks nogle kasser til den kommende fest. En kæmpe stor tak skal lyde for dette.

Alma Josephine Kirkemann og Nicklas Brøgger Andersen fortalte adspurgt om, hvorfor de lige havde lyst til at afprøve dette: ’’Der er et helt klart socialt aspekt i at indtage en øl eller noget andet med ens venner. Det er bare ikke det samme at tage en sodavand eller et glas vand. Så vi tror på, at vi helt sikkert kan sælge nogle af disse øl til vores fester og fredagsbarer. Flere skal jo også på job næste dag, og de har hverken tid eller lyst til at have tømmermænd. Men det bliver selvfølgelig spændende at se, hvordan det går med salget.’’

Tidligere på året var det oppe i medierne, at gymnasierne skulle gøres ansvarlige for de unges alkoholkultur, og at det ikke skulle være tilladt at indtage alkohol til gymnasiefesterne eller i en periode frem til efterårsferien.

Om dette fortæller rektor Karen Marie Bach Christensen: ’’Jeg tror ikke på forbud og heller ikke på forbud mod alkohol. De fleste gymnasier landet over afholder 3-4 fester fordelt over et helt skoleår. Det er bestemt ikke disse fester, som udelukkende definerer de unges alkoholkultur. Disse fester er heller ikke en del af skoledagen, men et tilbud til de unge, hvor de kan komme og hygge sig på tværs af klasser og uddannelser. Vi har i flere år haft fokus på elevernes forbrug af alkohol. Dels ved ikke at lukke unge ind til gymnasiefesterne, der er for berusede, dels ved at begrænse salget af alkohol til festerne. Vi afholder også langt flere arrangementer, som ikke involverer alkohol. Og vores elever efterspørger det heller ikke. Jeg synes faktisk, vores elever er meget bevidste om, at de skal passe godt på både sig selv og hinanden, samt den verden vi lever i. Lige som mange elever substituerer kød og går op i at mindske deres CO2-udledning, ja så ønsker størstedelen også at føre en sund livsstil, hvor alkohol ikke spiller en væsentlig rolle,’’ slutter Karen Marie Bach Christensen.