Allikelund Gymnasium er en af de mange afdelinger på EUC Nordvestsjælland, hvor der hvert år bliver afholdt en fælles medarbejderdag for alle ansatte. Fra Holbæk, Odsherred og Kalundborg.

Samarbejde på tværs
I år fandt den sted fredag 6. september, hvor både Absalonsvej 20, som til dagligt rummer en lang række erhvervsuddannelser, og Slotshaven Gymnasium dannede rammen om en særdeles aktiv dag for chefer, ledere, undervisere og andre ansatte på EUC Nordvestsjælland.

Efter en lækker frokost skulle der nemlig løse en mordgåde, som Lykke & Co. stod bag – her skulle alle i hold finde ud af, hvem der havde dræbt Arne. Det var en længere proces, hvor medarbejderne fik et godt indblik i politiarbejde med alt fra spor på gerningsstedet til IT-information og drabsmåder.

Al den information skulle sidst på dagen bruges til at udpege Arnes morder. Nogle ramte plet, mens andre havde udset sig den forkerte gerningsmand, men fælles for alle var, at de arbejdede sammen i løbet af de timer, mordgåden tog.

Eleverne kender til det
På den måde fik de ansatte på EUC Nordvestsjælland prøvet noget, som 8. og 9. klasser i Kalundborg prøver, når de tager valgfaget Bioteknologi hos os. Her arbejder eleverne nemlig med at fælde en morder.

Her bliver de præsenteret for et gerningssted, dele fundet på gerningsstedet og lidt oplysninger fra politiet – alt sammen samlet i en lille sagsmappe. Politiet beder om deres hjælp til at opklare mordet.

Eleverne skal så over de næste mange uger foretage forskellige analyser, som kan lede dem tættere og tættere på, hvem morderen er:

  • De laver blodtypebestemmelse – både af eget blod og blod fundet på gerningssted
  • Fingeraftryksbestemmelse
  • De oprenser dna fra blod fra gerningssted
  • Gelelektroforese af det oprensede dna

Kommer også på politistationen
Bare for at nævne lidt af det, eleverne prøver. Samtidig bliver de løbende fodret med oplysninger fra politiet, så de langsomt og sikkert sporer sig ind på, hvem gerningsmanden mon er. Så vedkommende kan blive fældet.

Og netop det – at komme nærmere en gerningsmand – nyder eleverne. De glæder sig ude efter uge til at komme videre i deres opklaring og efterforskning. Hele forløbet afsluttes med et besøg på den lokale politistation, hvor eleverne hører historier fra det virkelige liv – og blandt andet om arbejdet med spor og dna-beviser.

Sådan endte medarbejderdagen på EUC Nordvestsjælland ikke, men de mange grupper fik som afslutning at vide, hvem der rent faktisk havde begået mordet – og her ramte samme glæde medarbejderne over deres grundige arbejde, som det er tilfældet med eleverne i 8. og 9. klasse.