//Laver juice til vin på én uge

Elever fra 8. klasse på Rynkevangskolen og Nyrupskolen har igennem hele skoleåret 2018/19 valgfag på Allikelund Gymnasium. Et af disse valgfag er SCIENCE, hvor eleverne laver forsøg og eksperimenter, og på den måde lærer de om mange af de fag, man har på HTX: bioteknologi, fysik, kemi, matematik.

Fra bær til vin
Seneste forsøg gik ud på, at eleverne skulle prøve at lave vin – altså destillere alkohol – af forskellige sukkerholdige materialer. Juice, saft og frosne jordbær. For som underviser Susi Edrén sagde:

– Man kan lave alkohol på alt, der er sukkerholdigt.

Som sagt så gjort: Eleverne gik i gang med det spændende arbejde. Først ved at lære om teorien og beregningerne bag, så de kunne være sikre på at hælde de rigtige mængder i kolberne.

Resultatet klar
Efter at have lagt sig fast på en sukkertype begyndte de således i grupper at måle nøjagtigt af og blande de forskellige ingredienser – ned til sidste gram. Og så var de ellers færdige – for en stund. Blandingerne skulle nemlig stå og passe sig selv en uges tid, inden eleverne vendte tilbage for at destillere vinen.

Det gjorde de ved en ganske særlig proces, hvor deres blanding skulle bringes op på 78 grader, hvormed vinen – eller måske nærmere snapsen, så koncentreret som det var – kom ud stille og roligt dråbe efter dråbe. Og selvom det kun var dråber, kunne de enkelte smage med fx ananas tydeligt smages – så eleverne havde altså klaret både beregninger og forsøg til et 12-tal.

2019-03-21T11:38:30+00:00 15 marts, 2019|Nyheder|