Læselyst på skemaet
Vores skønne K10-elever prøvede i uge 8 kræfter med Kim Fupz Aakesons ungdomsroman, “Pragtfuldt, pragtfuldt!”.
I løbet af dansktimerne skal Allikelunds tre 10. klasser nå at arbejde med forskellige typer af hovedværker. F.eks. en spillefilm, en dokumentarfilm, en digtsamling eller et musikalbum.
Efter vinterferien var turen så kommet til den gode, gamle roman-genre.
– Eleverne har haft romanen tilgængelig som e-bog, og da de skulle i gang igen her efter vinterferien, var størstedelen heldigvis helt klar til at tage fat på analysearbejdet. Der var dog også et par stykker, som liiige manglede de sidste par sider, fortæller dansklærer på K10, Jonas Andersen-Silverstri.
Læseheste og bjergbestigere
Læselysten varierer naturligvis fra elev til elev. Nogle er vant til at sluge den ene bog efter den anden, hvorimod det hos andre kræver et lidt større tilløb at komme i gang med – og komme igennem – de 150 sider.
– Hvis man f.eks. er ordblind, kan en roman virke som et uoverstigeligt bjerg. Men her er fordelen ved e-bogen, at man kan få hele teksten læst op. Eller måske bare dele af den, forklarer Jonas.
Medrivende bog
Bogen “Pragtfuldt, pragtfuldt!” handler om den unge mekaniker in spe Morten, som man følger i overgangen fra barn til voksen. Og selvom man ikke lige har det store forhold til hverken karburatorer, pedalbokse eller punktsvejsere, bekræfter eleverne, at man sagtens kan leve sig ind i bogen alligevel – og måske endda lade sig rive med:
”Den er jo faktisk spændende nok!”, rungede det undervejs i det virtuelle klasseværelse.
Der blev arbejdet med bogen i alle dansktimer, og inden ugen var omme, skulle hver af de 63 elever aflevere minimum én sides skriftlig analyse af romanen.
Så må dansklæreren selv finde læselysten frem ?