Kreative fremtidsvisioner på Allikelunds innovationscamp

Kom med fem friske forslag til at gøre Kalundborg by fem gange federe for de unge!

Sådan lød opgaven, da der tirsdag d. 1. december blev afholdt innovationscamp for HHX- og EUD/EUX-elever på Allikelund Gymnasium.

På sikker corona-afstand gav den nye projektleder Morten Hass Augustsen fra Kalundborgegnens Erhvervsråd et motiverende oplæg foran eleverne, før de unge selv skulle innovere på, hvordan Kalundborg igen kan blive den mest attraktive by i miles omkreds.

Morten er ansat til at få bymidten til at vokse i Gørlev, Høng og Kalundborg. Og med erfaring fra en lignende stilling i Slagelse Erhvervscenter, har han stor ekspertise inden for lige netop denne øvelse.

Satte plusser og minusser ved Kalundborg
Som en del af den kreative proces blev eleverne spurgt, hvad de egentlig værdsætter ved byen Kalundborg. Det kom der mange spændende bud på. Eleverne udtrykte glæde ved de mange muligheder for fysiske aktiviteter som f.eks. fitnesscentre, hallerne og havneparken, ligesom de også satte pris på de forskellige spisesteder, biografen samt musikfestivalen Kalundborg Rocker.

Desuden bemærkede flere, at byen råder over spændende arbejdspladser og kan bryste sig af at have Danmarks eneste femtårnede kirke. Men ifølge de unge får omverdenen desværre alt for lidt information om byens tilbud og aktiviteter.

Da eleverne skulle fortælle om de værste ting ved Kalundborg, bragte de stationen på banen som et utiltalende og utrygt sted at være. Samtidig nævnte de, at der er for dårlige muligheder for at benytte offentlig transport.

Eleverne var enige om, at der generelt mangler tilbud til unge under 18 år, og at vinterhalvåret er virkelig kedeligt, når alle de sjove udendørsaktiviteter er lukket ned.

Sidst men ikke mindst er detailbutikkerne alt for ens ifølge de unge, der efterspurgte flere butikker med sko og herretøj samt butikker som Børneloppen (genbrug til få penge), legeland, rulleskøjtehal og en McDonald’s.

Selv om eleverne må siges at være digitale storforbrugere, er de fysiske butikker nemlig stadig et hit. De unge har fortsat lyst til at se produkterne i virkeligheden og få dem med hjem her og nu.

Overdækket byrum, mere lys og flere butikker
Efter at have set nærmere på byens charme, sjæl og mangler, blev eleverne sat til at forestille sig en dag i Kalundborg i 2022. Lidt ude i fremtiden og alligevel tæt på.

Flere elever ville gerne have en svævebane i Kordilgade eller et andet sted, hvor fart og sjov kan kombineres. Eksempelvis ved vandet, hvor man ville kunne hoppe af svævebanen ude på en stor vandhoppeborg.

Et Kalundborg-center blev også nævnt flere gange. For som flere af eleverne bemærkede: I et center er vejret altid godt.

Nogle af de unge fik tilmed den innovative tanke, at en del af Kordilgade måske kunne blive overdækket. Et nyskabt byrum med mulighed for at shoppe i tørvejr og nyde synet af byen lidt fra oven – hvis man vel at mærke kunne vandre på overbygningen. Stedet ville samtidig kunne fungere som et spændende samlingspunkt for events som f.eks. koncerter. Og det ville oven i købet altid være et fedt område at hænge ud i efter skole.

Endelig var eleverne enige om, at de savner mere lys rundt omkring i Kalundborg. Lys på vindmøllerne, lys på byens flotte bygninger og lys for lysets skyld, såsom laserlys på himlen om aftenen.

Øjenåbner for både virksomheder og elever
Innovationscampen var alt i alt en superspændende dag, hvor eleverne kom med rigtig mange gode forslag til, hvad der potentielt kan trække unge til Kalundborg.

– På Allikelund Gymnasium er vi stolte over at være med til at uddanne disse dygtige unge mennesker, som allerede under deres uddannelse evner at sætte ord på kreative idéer og ikke mindst at omsætte deres teori til praksis-idéer. Måske til glæde for virksomhederne i nærmiljøet, fortæller rektor på Allikelund Gymnasium, Karen Marie Bach Christensen og fortsætter:

Vi er meget taknemlige og glade for, at virksomheder som Kalundborgegnens Erhvervsråd vælger aktivt at være en del af undervisningen. Det har stor betydning for os, de unge, uddannelsesmiljøet og dermed også for erhvervslivet. Gymnasiet åbner mange gange i løbet af året dørene for samarbejde med virksomheder, andre ungdomsuddannelser og folkeskolerne. Dette giver både de unge motivation og indsigt i, hvad undervisning på et gymnasium er, og hvordan erhvervslivet spiller en aktiv rolle i dette.

Støtte fra foreningen Liv i Kalundborg
Allikelund Gymnasium siger mange tak til foreningen Liv i Kalundborg for midlerne til at afholde innovationscampen d. 1. december og en tilsvarende camp efter jul.

Tidligere på året gav Liv i Kalundborg et pænt beløb til Allikelund Gymnasium. Beløbet sikrede, at der var materialer og forplejning til rådighed gennem hele dagen.

Liv i Kalundborg får penge fra disse virksomheder i Kalundborg Kommune: Equinor, Kalundborg Kommune, National Oilwell Vargo, Novo Nordisk, Vognmand Johs. Rasmussen, Svebølle samt Ruth Rasmussens Fond.

Se også:
tv-kalundborg.dk
sn.dk

VÆRD AT VIDE OM ALLIKELUNDS INNOVATIONSCAMPS:

I løbet af en dag arbejder eleverne fra gymnasiet sammen i hold for at finde løsninger på brændende spørgsmål, som en aktuel virksomhed ønsker at blive klogere på.

De endelige idéer præsenteres for virksomheden ved slutningen af dagen, og her modtager eleverne direkte feedback på deres arbejde gennem dialog og spørgsmål.

Innovationscampen faciliteres af flere undervisere fra Allikelund Gymnasium.

Win-win for begge parter
Det er ikke kun virksomhederne, der profiterer af dette samarbejde. Efterhånden som processen skrider frem, oplever eleverne ofte, at deres indbyrdes samarbejde forbedres, og at deres evne til at formidle både idéer og kreativitet skærpes.

Deltagelsen i innovationscamps udvikler med andre ord eleverne til at blive dygtige problemknusere.

Skal vi holde en camp for din virksomhed?
Arbejder du i en virksomhed, som godt kunne bruge innovative ideer fra de kreative elever på Allikelund Gymnasium, så indgår skolen meget gerne flere samarbejdsaftaler.

Rektor Karen Marie Christensen kan kontaktes på kac@eucnvs.dk