Torsdag 28. marts var hele SCIENCE-valgfagsholdet fra Nyrupskolen og Rynkevangskolen en tur på Kalundborg Politistation. Heldigvis var det ikke, fordi de var blevet anholdt. Nej, de havde intet ulovligt gjort og var ‘bare’ på besøg og fik tegnet og fortalt af politiassistent Peter Holm, der var flink at invitere indenfor for at fortælle eleverne om deres politiarbejde og svare på deres mange nysgerrige spørgsmål.

Eleverne, som går i 8. klasse, har tidligere i skoleåret arbejdet med DNA-profiler – i forsøget på at ‘finde en morder’ – og derfor var en af de store emner i løbet af besøget tekniske beviser og arbejde med spor og DNA-profiler.

Teknikerne på arbejde
Her gav Peter Holm konkrete eksempler på politiarbejde fra virkeligheden, mens han også forklarede, hvordan bevismateriale – som fx fingeraftryk, DNA, mundskrab og mordvåben – behandles og analyseres.

– Vi bruger fx kemikalier, UV-lys og strøm, lød det blandt andet fra den garvede politibetjent, der samtidig fortalte om, hvor vigtige politihunde er i den sammenhæng, da de kan opsnuse ALT. Intet går deres snuder forbi.

Eleverne var meget interesserede i arbejdet med tekniske spor, som de havde fået en smagsprøve på i laboratoriet på Allikelund, hvor de både har undersøgt blod og krudtslam.

– Men man skal også huske på, at det er muligt at manipulere og dermed snyde med DNA, pointerede Peter undervejs, mens han viste, hvordan et håndtryk kan være en måde at videregive DNA på.

Hunden er betjentens bedste ven
Undervejs var der også tid til at runde en masse andre spørgsmål, som eleverne havde til Peters arbejde og politiarbejde generelt.

Hvad har været den sværeste sag?

– Det er nok de gange, hvor hunden ikke finder noget. Det er mega ærgerligt, når det sker, svarede Peter efter kort betænkningstid.

– Og så er de værste sager dem, hvor man skal ud til pårørende og sige, hvad der er sket, fortsatte Peter, som i politiregi også har været med til at lave den skydeuddannelse, betjentene kommer på. Heldigvis har han aldrig set haft brug for at affyre sin tjenestepistol.

Men det er selvfølgelig ikke kun hårde dage at arbejde i politiet. Der er også de fede ting.

– Det er en virkelig fed fornemmelse at redde en mands liv. Især når det er hunden, der hjælper til med det.

– Hold kæft, hvor bliver man glad, når man finder nogen forsvundne i live eksempelvis.

Det fedeste job i verden
Det blev også til et par anekdoter undervejs, hvor Peter blandt andet kunne løfte sløret for, at han holder danmarksrekorden for flest anholdte på én gang.

– Jeg har engang anholdt 96 mennesker på én gang. Det var under COP15 i København, lød det fra den garvede politiassistent.

Som afslutning på besøget slog Peter en ting fast overfor eleverne:

– Det er ikke som i serierne på tv. CSI og den slags. Vi betjente bliver ikke sure på hinanden og råber ad hinanden. Det er det fedeste job i verden.