Kaffeforsøg i lab’et

Hvad gør en god kop kaffe? Duften? Smagen? At den ikke er kold? Toner af noget bestemt? Og kan man finde formlen på ‘den verdens bedste kop kaffe’?

Elever på HTX bliver hurtigt vant til at begå sig i laboratoriet, når de starter på Allikelund Gymnasium. Her undersøger og eksperimenterer de med alt mellem himmel og jord. Laver ost, tester syre/base … og nu også laver kaffe.

kaffeforsoeg htx stempelkande

3.x har nemlig udarbejdet et kaffeforsøg for at finde ud af, om deres kaffeanalyse i laboratoriet stemmer overens med det, folk oplever, når de rent faktisk drikker kaffen.

Forsøget har de fundet på for at undersøge, hvad formlen på ‘den bedste kop kaffe’ i verden er. Om det er bestemte parametre, de skal tage højde for i laboratoriet.

Mange ville smage

Til det skulle de bruge villige forsøgspersoner, og det viste sig hurtigt, at det ikke var svært at finde testpersoner selv en sen eftermiddagstime på skolen. Lige fra de satte et skilt op med kaffesmagning ind til et klasselokale, begyndte både elever og undervisere at strømme til. Også nogle, som ellers ikke normalt drikker kaffe.

Sådan foregik forsøget

  • Testpersonerne fik fem kopper hver og ét svarark
  • På svararket skulle de først angive køn, alder og foretrukken kaffetype
  • Derefter skulle de give de fem kopper kaffe karakterer på en skala fra 1 til 10 (hvor ét var det dårligste)
  • Kaffen skulle vurderes på følgende parametre: duft, bitterhed, eftersmag, syrlighed, om den er frugtig, blødhed, sødhed, forskellige smagsnoter
  • Sidst skulle de give de fem kopper en samlet karakter

‘Vi drikker den jo bare’

Det var ikke nogen nem opgave at smage forskel på de forskellige kopper og vurdere dem på de mange parametre. Som det blev nævnt flere steder:

– Vi drikker jo bare kaffen normalt.

Underforstået: uden at tænke nærmere over, hvad der gør den god, hvad der måtte være af særlige noter og så videre.

Derfor grublede både elever og undervisere over karaktererne. Nogle var ovenud tilfredse med kaffen, andre var tilbageholdende med 10-tallerne, da de skulle gemmes til ‘den perfekte kop’.

For alle gjaldt det, at forsøget var en kærkommen mulighed for at tænke nærmere over kaffe, og hvorfor/hvorfor ikke de kan li’ drikken. Selvfølgelig samtidig med 3.x fik den data, de skulle bruge, om som de nu kan arbejde videre med.