Flyvefærdige drømme: K10 viste karrierevejen med OSO

Hele uge 47 arbejdede alle K10-eleverne på Allikelund Gymnasium med at finde ud af, hvad de vil være i fremtiden. Opgaven kaldes OSO (Obligatorisk Selvvalgt Opgave), og mundede ud i elevfremlæggelser fredag d. 20. november. OSO er 10. klasses udgave af projektopgaven.

På Allikelund bliver der traditionen tro gjort lidt ekstra ud af afslutningen på elevernes flotte arbejde. Det sker i form af fine messestande med rekvisitter og plancher, hvor vejen til elevens uddannelse præsenteres både visuelt og informativt.

– Det er ikke nogen let opgave, eleverne her har skullet beskæftige sig med, fortæller rektor på Allikelund Gymnasium, Karen Marie Bach Christensen, og uddyber:

– De unge har rigtig mange valg. De ved som regel godt, hvad de ikke vil være, men derfra er der alligevel et stykke vej til at finde ud af, hvad de rent faktisk gerne vil være. Det er vores opgave at præsentere de unge for en masse muligheder, men de skal selv træffe deres valg.

OSO gør uddannelsesvalget lettere
For de unge er der ikke lang tid til den 1. marts 2021, hvor de skal have valgt ungdomsuddannelse. Arbejdet med den selvvalgte opgave hjælper derfor eleverne i Allikelunds 10. klasser med at gøre den svære valgproces lettere. Opgaven kræver nemlig, at eleverne dykker ned i de uddannelses- og karrieremuligheder, som de selv finder interessante.

– Livet er langt, så hvis de unge får valgt forkert eller ændrer mening undervejs, så er der også plads til det. Specielt her på Allikelund, hvor vi både har gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser under samme tag. Så betyder et omvalg ikke nødvendigvis et skift af uddannelsesmiljø, forklarer Karen Marie.

Kosmetolog, dyrlæge eller tømrer?
Fremlæggelserne af elevernes OSO-opgaverne foregik i klasserne, som i dagens anledning var omdannet til uddannelsesmesser. Og her pegede karrierevejene i mange spændende retninger blandt de unge. Lige fra arbejdet med hudplejeprodukter som kosmetolog, til dyrlæge-studier af katte- og hundeskeletter.

Marco og Lasse fra henholdsvis 10.C og 10.A havde kig på tømrer-uddannelsen på EUD/EUX, så de to gutter præsenterede en flot bænk, som de selv havde bygget af genbrugsmaterialer:

– Bænken er lavet af stole og loftsbrædder, som vi har givet en fin finish med runde kanter ved hjælp af en excentersliber til havemøbler, fortalte Lasse og tilføjede, at de havde valgt genbrugsmaterialerne af hensyn til klimaet og miljøet.

Konservator-aspirant med sans for detaljen
Ude på gangen fremviste Mathilde Mogensen fra 10. A en spændende stand om arbejdet som grafisk konservator. Det er en jobtitel, der forudsætter en gymnasial uddannelse samt ikke mindst en masse omhyggelighed og sans for detaljer. En karrierevej lige efter Mathildes smag.

Mange kiggede interesserede forbi hendes stand, hvor hun løftede sløret for, hvilke arbejdsopgaver man typisk får som grafisk konservator:

– Arbejdet foregår mest på museer, hvor man er med til at restaurere og bevare papirgenstande. Det kan f.eks. være frimærker, bøger, breve, dokumenter og postkort. Alt med papir. Når man er færdig, sætter man genstandene på plads på museerne og sørger for, at det hele ser pænt ud, fortalte Mathilde entusiastisk.

Både karakterer og udtalelser til eleverne
Allikelunds rektor Karen Marie Bach Christensen beretter stolt, at eleverne var både spændte og velforberedte, da de på skift præsenterede deres stande for deres undervisere. Undervejs blev der også uddelt en række flotte 12-taller.

Men opgaverne blev ikke kun vurderet med en karakter. Alle elever fik også en personlig udtalelse, der både relaterer sig til processen og produktet. Udtalelsen vedlægges deres eksamensbevis til sommer.

– Opgaven viser også elevens arbejdsmetoder, arbejdsvaner og ikke mindst, om eleven evner at strukturere en sådan proces, fortæller underviser på K10, Masja Maria Bennebo Jensen og fortsætter:

– OSO er altså med til at vise mig som underviser – og ikke mindst mine kollegaer – om eleven har evnerne til den uddannelse, de drømmer om. OSO plejer at være et arbejde, som eleverne husker og ser tilbage på med en vis stolthed.

Inhouse-messe grundet corona
Normalt blandes eleverne på kryds og tværs ved en stor, fælles OSO-messe i Palmehaven på Allikelund Gymnasium, men grundet corona måtte de tre 10. klasser i år forblive i klasseværelserne og arbejde med deres kommende uddannelsesvalg klassevis.

Corona-situationen forårsagede desværre også, at det i år ikke var muligt at invitere gæster eller familier til messen. Forhåbentlig kan dette atter lade sig gøre i 2021.

Se også:
tv-kalundborg.dk
sn.dk/kalundborg