Tirsdag 9. juni havde Allikelund besøg af en tidligere elev – nemlig Lea, som blev færdig hos os i sommeren 2018.

Det blev til et utrolig spændende møde, hvor rektor Karen Marie fik mulighed for at tale med Lea om hendes valg af uddannelse, og hvad hun har brugt de sidste par år på.

Endte med en erhvervsuddannelse
Her kom Lea blandt andet ind på, hvordan hun, efter at have startet på lidt forskellige uddannelser, pludselig blev klar over, at hun ville have en erhvervsuddannelse.

Men nu skal vi ikke tage forskud på det hele. Du kan læse hele snakken herunder.

Hvorfor har du slået vejen forbi Allikelund i dag?

Inden Lea begyndte at fortælle om sin karriere, havde hun taget den smukkeste blomst med til Kamilla, som var hendes studievejleder, da Lea gik på Allikelund.

− Kamilla skal have den her blomst med den store rod, da hun er roden til mange unge menneskers succes. Jeg fik lyst til at give Kamilla en blomst, fordi jeg forleden var til fagprøve og fik 12. Da jeg gik ud fra eksamen, fik jeg et flashback til dengang, jeg afsluttede min GF2 på Allikelund. Jeg var så nervøs, og jeg døjer en del med angst, lød det fra Lea, som fortsatte:

− Derfor skrev jeg ‘Jeg kan godt’ 100 gange på tavlen, inden jeg skulle til eksamen i erhvervsøkonomi. Her fik jeg også 12. Jeg var ikke kommet igennem, hvis jeg ikke havde haft Kamilla. Og så kom tanken: Jeg vil gerne fortælle Kamilla, hvor godt jeg har klaret det. Derfor gik jeg ned og købte denne blomst.

Lea og Kamilla ude foran Allikelund.

Hvorfor faldt valget på en GF2?

− Jeg har cyklet lidt rundt blandt uddannelserne, så jeg var 19 år, da jeg begyndte på GF2. Min mors daværende mand var selvstændig, og jeg har altid haft et drive for salg. Og så vidste jeg bare, at jeg ville have noget med mennesker at gøre, forklarede Lea.

− Desuden tog det kun et halvt år på skolen. Det var lige mig. Så skulle jeg finde en læreplads – eller praktikplads, som det også kaldes. Jeg havde to kriterier: Jeg ville ikke være i dametøj eller være guldsmed – jeg var egentlig lidt varm på bilbranchen.

− Så kom Kamilla med stillingsopslaget fra Swärds Guldsmedie i Kalundborg og anbefalede mig at søge det. Jeg troede på Kamilla, og jeg glemte mine forbehold og gik ned med en ansøgning. Så kom jeg ret hurtigt til en samtale og blev ansat.

− Rejsen derhen ser nem ud nu. Jeg har taget en eksamen, og det er jeg stolt af, men jeg har kæmpet med angsten hele vejen, og ofte har jeg stillet mig selv spørgsmålet: ‘Er det okay, jeg ikke får en studentereksamen?’ Og ja, det er det. Bare fordi man kan, er det ikke ensbetydende med, at man skal. Jeg har brugt en del tid på at slutte fred med, at det jeg skal og har er en erhvervsuddannelse. Den er lige så god som en gymnasial uddannelse. I dag er jeg meget stolt over at have taget en erhvervsuddannelse og er nu uddannet salgsassistent med speciale i guldsmykker.

Hvordan var det at starte i lære?

− Det var godt. Det er et fantastisk lærested. Jeg blev kastet ud i det og fik lov til at deltage i det hele. Jeg fik lov til at tage kunder med det sammen. I de tre første måneder havde jeg lyst til at købe hele butikken. Alt var bare så flot.

Hvad var så dit første køb?

Det kan jeg faktisk ikke lige huske – underligt nok. Men det smykke, som jeg nok er mest glad for, er min guldring med en grøn sten og brillanter. Det giver mig stor arbejdsglæde at sælge de flotte smykker, som vi har i butikken, men det giver mig lige så stor arbejdsglæde at yde en god service ved reklamation.

Hvad lærte du på Allikelund?

− På Allikelund fik jeg bl.a. en rigtig god indsigt i salg og kundesamtaler. Og da jeg skulle på hovedforløbet (8 uger i alt fordelt ud over de 2 års læretid), så var det en kæmpe fordel for mig at have gået på Allikelund

− Alt det faglige, jeg lærte her på GF2, kunne jeg bruge til at bygge videre på. For tre uger siden – den 12. maj – var jeg til fagprøve, som omhandlede det gode købmandskab. Jeg havde valgt at arbejde med Sille My, som er vores eget brand. Opgaven omhandlede bl.a. et samarbejde med en af frisørerne i byen. Formålet var at vise forskellige smykker med forskellige håropsætninger. Både smykker og hår sender mange visuelle signaler til omverdenen. Så på denne måde kan man nemt skifte stilen fra hverdag til aftenbrug. Til eksamen talte jeg om, hvad vi har lært af corona i detailbranchen.

− Og så har jeg både i Kalundborg og Århus har jeg fået nogle rigtige gode relationer og venner.

− Rent personligt er jeg vokset rigtig meget. Jeg er blevet meget selvstændig, jeg er blevet klædt rigtig godt på til at være i erhvervslivet, og så har jeg lært at stole på mig selv. Jeg er god nok – jeg kan godt.

Hvad bringer fremtiden?

− I dag er jeg 23 år og fagudannet. Jeg bliver aldrig færdiguddannet, men jeg er blevet fagudannet.

− Min kæreste og jeg er lige flyttet i hus. Det er dejligt med så meget plads. Og der er ro. Jeg bruger min fritid sammen med sin kæreste, og vi er gode til at være på farten. Jeg er oprindelig fra Holstebro, men da jeg mødte min kæreste, fik han en elevplads som autolakerer her i Kalundborg, og så flyttede vi. Jeg tror, vi har interessen for alle farverne til fælles.

− De to års læretid er næsten slut, og jeg vil gerne blive i branchen og arbejde i nogle år. I fremtiden drømmer jeg om at læse geologi og bagefter handle med smykker og ædelsten. Og hvem ved måske en dag komme på børsen. Alle sten er smukke, men min yndlingssten er smaragden. Den er så smuk grøn, og samtidig har den næsten samme hårdhed som en safir eller rubin, og underligt nok er det en meget porøs sten, som meget nemt går i stykker.

Vi ønsker Lea det bedste på vejen fremad og siger mange tak for hendes hyggelige besøg, tid og spændende svar.

Efter sommerferien starter vi GF1, og efter jul starter vi GF2 – med elever, som måske også har lyst til at uddanne sig indenfor detailbranchen.