Torsdag den 7. september var en fyldt sal på Allikelund klar med spændte elever fra både HHX, HTX, EUD, EUX, K10 samt Processkolen til at få besøg af den succesfulde virksomhed, ScandiMate, som er kendt fra DR-programmet, Løvens Hule.

ScandiMate er en virksomhed, som sender unge erhvervsuddannede mellem 20-35 år til Australien, New Zealand og Canada for at arbejde. I 2023 deltog virksomheden i Løvens Hule, og siden deltagelsen i programmet, samt investeringer fra løverne, Jesper Buch og Jacob Risgaard, er virksomheden vokset. Alexander, som grundlagde virksomheden i 2018, stod for oplægget til eleverne, og fokus lå især på, hvorfor det kan være rigtig smart at vælge en erhvervsuddannelse – ikke bare, hvis man ikke kan sidde stille, som den lidt fortærskede forestilling om erhvervsuddannelserne typisk lyder på, men fordi man kan tjene mange penge, få fede oplevelser i udlandet og en masse erfaring, som man kan tage med sig videre i sit arbejdsliv i Danmark.

Ideen til virksomheden opstod ved at Alexander selv efter gymnasiet tog til Australien, Skotland og Spanien og fik arbejde som ufaglært tømrer. En tid, som gav ham en masse spændende oplevelser – og ikke mindst en fyldt bankkonto. På en byggeplads i Sydney kom han til at undre sig over, hvorfor alle hans tømrervenner i Danmark dog ikke også tog til udlandet – nu hvor de faktisk havde uddannelsen, og derfor kunne tjene endnu flere penge end Alexander gjorde som ufaglært. Alt fra dårlige sprogkundskaber og uoverskuelige regler omkring visum og arbejdstilladelse fik vennerne til at blive hjemme i Danmark, og det gav Alexander lyst til at starte en virksomhed, som netop kan hjælpe med alle disse praktiske ting for unge, som kunne tænke sig at bruge deres erhvervsuddannelse i udlandet, men som måske finder det lidt uoverskueligt.

Derfor udviklede han ScandiMate, som giver unge erhvervsuddannede muligheden for trygt at rejse ud. For 40.000 kr. får den unge en pakke som blandt andet sikrer hjælp med alle de praktisk ting ved et arbejdsophold i udlandet samt et unikt fællesskab for de unge som sendes afsted af ScandiMate. Det sociale prioriteres nemlig også højt, og de 20-40 unge som hver gang sendes afsted ud i verden har ScandiMate som tryg havn. Blandt andet arrangerer virksomheden fællesaftener med pizza og øl for de unge.

Med erhvervsuddannelsernes mange fremtidsmuligheder, som f.eks. udlandsophold, var Alexanders budskab derfor at erhvervsuddannelserne skal overvejes grundigt som en første prioritet, når der skal vælges uddannelse hos de unge.