Tirsdag 22. marts fik vi på Allikelund besøg af et par folk fra TV2 Øst. De var nemlig nysgerrige på, hvordan aftalen om udflytning og oprettelse af nye studiepladser uden for de store byer vil blive modtaget blandt elever og rektor på Allikelund Gymnasium.

DTU står fx til at oprette to kandidatuddannelser i biomanufacturing og industrielt design i Kalundborg. Førstnævnte er en udflytning fra DTU’s hovedsæde i Lyngby. Sidstnævnte er en ny uddannelse, der skal oprettes i samarbejde med Det Kongelige Danske Akademi. Begge uddannelser, der giver mening at tage efter en HTX-studentereksamen.

Uddannelse hvor den skal bruges
Det er godt, at de unge kan tage en uddannelse lige her, hvor den skal bruges. Vi oplever i Kalundborg, at der er en eksplosiv vækst i erhvervslivet – lige fra Chr. Hansen, Novo Nordisk og Novo Siemens til den nye Biltema. Således har vi et arbejdsmarked, som er klar til at tage imod de unge. Og vi har også Sjællands næststørste industrihavn efter København – med mange muligheder for job. Derfor giver det også mening at have mange muligheder for uddannelse.

Når de unge får en uddannelse i provinsen, så ved vi fra andre byer – som f.eks. Holbæk – at de så bliver her på sigt. Og det er godt for byen. Desuden ved vi også fra nabobyen, at flere studerende har udtalt, at hvis finansøkonom- og sygeplejeuddannelsen ikke havde ligget her, så havde de ikke fået denne uddannelse.

Vi er som gymnasium glade for, at der kommer flere muligheder for vores unge tættere på. De unge er jo opvokset her, har familie, venner og netværk. Et rigt foreningsliv – alt det giver de afkald på, når de flytter.

Et samarbejde
Med de nuværende og kommende videregående uddannelser får de unge også nogle helt klare sigtelinjer. F.eks. har vi HTX her på skolen – den tekniske studentereksamen med fokus på de tekniske og naturvidenskabelige fag kombineret med de almene fag.

Uddannelsen har også et særligt fokus på samarbejdet med virksomhederne i lokalområdet, så eleverne har mulighed for at afprøve teori i praksis. På HTX er der forskellige teknik fag – et som bl.a. har fokus på afprøve nye ideer og med forsøg eller konkrete produkter. Her er vi som gymnasium helt klart interesseret i at få et tæt samarbejde med arkitektskolen, da der også her er et helt særligt fokus på design og bæredygtighed. Noget, som optager de unge meget i dag. Vi kommer til at mangle arkitekter til at løse nogle af de store dagsordener med grøn omstilling og opfyldelse af FN’s verdensmål.

En anden spændenden og lokal uddannelsesmulighed er maskinmesteruddannelsen på Absalon i Kalundborg eller muligheden for at blive diplomingeniør i bioteknologi og opnå spændende karrieremuligheder både i Danmark og i udlandet. Industriområderne omfatter bl.a. medicin-, fødevare-, miljø- og energi.

Stor positivitet
Både rektor Karen Marie og eleverne udtrykte altså tilfreds med de større uddannelsesmuligheder lokalt i Kalundborg – og du kan se indslaget senere på TV2 Østs hjemmeside.