Fjernundervisningen på Allikelund Gymnasium går godt, lyder meldingen efter at rektor Karen Marie Bach Christensen har talt i telefon med alle underviserene i løbet af mandag 16. marts 2020. Den tredje dag, hvor undervisningen ikke foregår fysisk på Allikelund men i stedet virtuelt.
Kreativiteten blomstrer
Underviserne på Allikelund er i fuld gang med at gennemføre fjernundervisning, og når de ikke gør det, har de blandt andet snakket og evalueret med rektor Karen Marie.
− Jeg har prioriteret at snakke med alle underviserne for at sikre mig, at de er trygge i den nye måde at udfylde lærerrollen på. Min oplevelse er, at de i dén grad har evnet hurtigt at omlægge undervisningen, og de har tænkt kreative og i det hele taget håndterede situationen fantastiske, fortæller en stolt rektor.
Flere undervisere har beskrevet, hvordan de har brugt en del af weekenden på at gennemtænke, hvordan de faglige forløb optimalt kan omdannes, og hvordan de gøres tilgængelige for eleverne, som jo også er i en helt forandret og ny situation.
Engelsk-underviser Anne Mette fortæller blandt andet:
− Vores elever har jo teknisk snilde i forvejen, så de er alle helt klar på fjernundervisningen. Vi er i gang med et forløb, og jeg har selvfølgelig re-tænkt det i forhold til fjernundervisning. F.eks. skal eleverne med deres bibliotekskode se en dokumentar, som de så skal omskrive til et eventyr. Og noget af afleveringen er en lille video, som eleverne skal aflevere. Jeg synes, at vores elever gør det rigtig godt.
Imponeret over eleverne
Det billede kan danskunderviser Bjarke nikke genkendende til:
− Først og fremmest så savner vi vores elever, og vi glæder os til at få dem igen. Når det så er sagt, er jeg imponeret over, hvor gode eleverne er til at hjælpe hinanden. Jeg oplever i dansk, at denne form for undervisning også er med til at skærpe elevernes læse- og forståelsesevne, når de får udleveret en opgave, hvor underviseren ikke lige er til stede til at svare på spørgsmål.
Men det er også ret krævende med den virtuelle undervisning, afslører Bjarne:
− Der ligger også et stort og tidskrævende stykke arbejde i at give eleverne konstruktiv feedback, da mange af de samtaler er en naturlig del af undervisningen i det fysiske rum.
Også HTX-lærerne er i færd med den anderledes undervisningsform, og de har også været hurtige til at tage den til sig.
− Jeg er meget positiv overrasket over, hvor flot vores elever bare har taget denne nye undervisningsform til sig. I kemi får eleverne løbende udleveret et eksamensspørgsmål, som de så arbejder med og besvarer. Det giver dem en super mulighed for allerede nu at forberede og fordybe sig til en eventuel kommende eksamen til sommer, lyder det fra kemi-underviser Houssein.
Det bliver en rutine
Selvom det hele stadig er meget nyt, efter eleverne torsdag 12. marts havde første undervisningsdag hjemme, er både undervisere og rektor Karen Marie altså mere end fortrøstningsfulde.
− I øjeblikket er vi jo i en lidt ny undervisningssituation, som inden længe bliver en rutine. De unge er hurtige til at omstille sig, og allerede i torsdags var fjernundervisningen i fuld gang på alle vores uddannelser på Allikelund Gymnasium. Så når de næste skoledage i begyndelsen af denne uge er gået, så er eleverne allerede vant til denne nye form for undervisning.
Men helt ny er den nu heller ikke, forklarer Karen Marie videre.
− Flere undervisere benytter sig af og til af denne digitale tilgang til læring, da der er en del positive elementer ved denne form for læring. Det positive er, at eleverne selv kan bestemme, hvor de opholder sig – om det er ved skrivebordet, i sofaen eller måske i sækkestolen. Det eneste, det kræver, er, at de unge har en internetforbindelse. En anden fordel er også, at de unge sparer lidt på transporttiden og omkostningerne til denne. Flere af opgaverne kan eleverne også tage lidt mere i deres eget tempo, og der er mange forskellige didaktiske undervisningsmetoder i brug – f.eks. interaktive videoklip, blogs og sparring med underviserne via Skype og andre platforme.
Karen Marie fortæller afslutningsvis, at den alvorlige situation faktisk på mange måder har fremmet den pædagogiske kreativitet, og hun er overrasket over, hvor ekstremt forandringsparate både undervisere og elever har været. Hun glæder sig dog også til, at der igen kommer liv på Allikelund Gymnasium.