Efter endnu en dejlig sensommer-weekend stod over 100 elever på Idrætsefterskolen Ubby klar mandag morgen 13. september – klar til at høre om ungdomsuddannelser, og hvad vi kan tilbyde i den retning på EUC Nordvestsjællands forskellige afdelinger.

Det skete som en del af tilbuddet Efterskole Skills, som Skills Denmark står bag, og hvor vi på EUC Nordvestsjælland bidrager med undervisere og elevambassadører.

Flere elever og medarbejdere fra Processkolen i Kalundborg samt rektor fra Allikelund Gymnasium i Kalundborg var således i Ubby for at fortælle om de spændende ungdomsuddannelser, som de unge kan vælge i Kalundborg Kommune, når de til sommer er færdige med at gå på efterskole.

Både praktik og teori
Efter en fælles velkomst i musiksalen blev eleverne delt i to hold. Halvdelen af eleverne gik med en tømrer-faglærer ud for at forvandle 20 brædder til et bord/bænke-sæt, som Ubby Efterskole beholder efterfølgende. Eleverne havde også mulighed for på metermål sammen med en elektriker-faglærer at lave en forlængerledning. Ikke nemme opgaver, men eleverne gik til det med ildhu, og på den måde stiftede de praksisbekendtskab med to af Processkolens uddannelser.

En klassiker – inno-camp
Alt imens der blev arbejdet i træ og med forlængerledninger udenfor, så var der elevoplæg og innovationscamp indenfor. To elever fra Processkolen fortalte her om deres uddannelsesvalg:

− Jeg har prøvet nogle forskellige uddannelser. Først gik jeg et år på STX, men det var ikke lige mig. Så valgte jeg ungdomsuddannelsen til social- og sundhedsassistent – det lykkedes jeg heller ikke så godt med, lød det fra Xenia, som fortsatte.

− Nu har jeg som ung voksen fundet ud af, at jeg har en diagnose. Efter jeg fik styr på det, så læste jeg om, hvad en procesoperatør arbejder med. Og det var bare lige mig, så nu er jeg i gang med grundforløb 2, og jeg er ved at søge elevplads på Novo Nordisk. Et af de tiltag, som jeg har sat stor pris på, er, at jeg på Processkolen fik en mentor.

Den uddannelseshistorie kunne Jessica nikke lidt genkendende til, og hun fortalte følgende til efterskoleeleverne:

− Jeg har ligesom Xenia gået på STX, som jeg endte med at fuldføre. Jeg valgte nok STX, fordi mange andre gjorde det. Da jeg havde fået huen, startede jeg som salgsassistent, da jeg gerne ville ud og have et job i en virksomhed. Men det var ikke lige mig, så en dag fortalte min træner mig om hans uddannelse – til procesoperatør.

− Det lød rigtig spændende, og samme aften læste jeg alt, jeg kunne finde om den erhvervsuddannelse. Det er det bedste, jeg har valgt nu, afsluttede Jessica med et bestemt smil.

Ingen rigtige og forkerte uddannelser
Rektor på Allikelund Gymnasium Karen Marie Bach Christensen fortalte videre, at en række unge får valgt en uddannelse, der ikke er den rigtige for dem, og for nogle unge er omvalget forbundet med usikkerhed og reduceret selvværd:

− Der findes ikke rigtige og forkerte uddannelser. Men der findes rigtige og forkerte valg. Alle uddannelser er noget helt særligt, men ikke alle typer uddannelser passer til alle unge. Derfor er uddannelsesafklaringen enorm vigtig. De unge skal træffe et reflekteret valg på en oplyst baggrund, understregede Karen Marie.

Maskiner, materialer og matematik
Efter disse elevfortællinger tog andre elever fra EUC Nordvestsjælland ordet. Nemlig Casper og Kevin, som begge går på grundforløb 2 til tømrer.

Casper forklarede:

− Jeg tog en HF, fordi det kun tog to år. Jeg kan nemlig ikke lide at sidde stille. Bagefter ville jeg bare gerne i gang med at arbejde. Min far er murer, og jeg har været med ham på job her hen over sommeren. Det er hårdt og samtidig et spændende håndværk, som kræver planlægning, overblik og en sikker hånd. Lige så langsomt blev jeg enig med mig selv om, at jeg gerne ville være håndværker – være tømrer og skabe ting.

Derefter stod Kevin klar til at supplere og fortælle videre om det fede ved den praktiske dimension på en erhvervsuddannelse.

− Efter 10. klasse og et år som bartender føltes det bare rigtig at vælge en håndværkeruddannelse. Man står jo ikke dagen lang og håndsaver. Vi har maskiner, materialer og matematik. Så du kan faktisk bygge, hvad du vil. Vi er begge meget glad for at gå på EUC Nordvestsjælland i Holbæk, hvor vi bliver behandlet som voksne: Hvis vi går og bygger noget og springer en pause over, så må vi selv disponere over tiden. Vi planlægger selv vores dag. Vi viser, hvad vi har lavet, når vi er færdige, og så får vi feedback og taler med de andre på holdet. Det er en fed arbejdsmetode.

− En anden fed ting ved en erhvervsuddannelse er, at dem, du går i klasse med, vil det samme håndværk som dig. Dem, som har valgt forkert, går ud i løbet af den første uge. Således får vi hurtigt et rigtig godt og sammentømret hold, og så er der en vigtig pointe at få med også: at vi får 14-dages løn, sluttede Kevin.

Får gå-på-mod på uddannelsen
Studievejleder Michael Grandsøe fra Processkolen afsluttede de fire spændende elevfortællinger med følgende ord:

− Vores elever er dygtige. De har gå-på-mod, og dem, der ikke har det, får det. Det smitter nemlig.

Efter en kort pause var rektor for Allikelund Gymnasium Karen Marie Christensen klar på scenen foran eleverne. Her skulle hun fortælle om de uddannelsesmuligheder, Allikelund indeholder: gymnasialeuddannelserne HTX og HHX, erhvervsuddannelserne EUD og EUX samt seneste skud på stammen i form af 10. klasse, hvor eleverne bliver klar til en ungdomsuddannelse.

Ét fag er gennemgående på alle uddannelsesretningerne på Allikelund Gymnasium: innovation. Derfor havde Karen Marie valgt at lade alle de unge afprøve dette fag på egen krop ved at afholde en innovationscamp om cykeltyverier.

Janteloven eksisterer ikke, når efterskoleeleverne i Ubby innoverer
− Nutidens unge vil gerne have smarte cykler, og de koster mange penge. En udfordring her er, at der endnu ikke er opfundet en cykellås, som kan modstå en cykeltyv.

Sådan startede Karen Marie innovationscampen op: ved at fremsætte den problemstilling, som eleverne skulle arbejde med.

Herefter brugte eleverne en lille time på, igennem en kreativ proces med både bevægelse og en negativ brainstorm, at arbejde med at opfinde en ny type cykellås. Processen var karakteriseret af ‘den omvendte jantelov’, som går ud på, at du skal tro, at du er noget, og at dine tanker og ideer skal have lov til at vokse.

Elevernes endelige idéer blev præsenteret i slutningen af timen, og her var der alt fra fingeraftrykslæser til høje alarmer og søm i bagdelen til en kommende cykeltyv. Som processen skred frem oplevede eleverne, at deres samarbejde forbedredes lidt, og at deres evne til at formidle deres idé og kreativitet blev skærpet.

− Vi oplever gang på gang, at de unge bliver dygtige problemknusere af at deltage i kreative processer, hvilket sådan en innovationscamp er. Og om lidt skal alle de her dejlige unge mennesker træffe et valg om, hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge. Sådan en formiddag som i dag er med til at motivere de unge til at træffe det valg, som er det rigtige for dem, lød det fra Karen Marie, som uddybede, at når eleverne vælger ud fra denne baggrund, så kommer de spændende oplevelser, nye venner og gode karakterer helt automatisk.

På den måde fik efterskoleeleverne fra Ubby både hørt om de mange uddannelser på EUC Nordvestsjælland samt prøvet dem af i praksis som tømrere og elektrikere for en dag – og nu kan de i fremtiden nyde det borde/bænke-sat, som Skills Denmark har sørget for, og som eleverne selv har bygget.

Læs historien på Tv-Kalundborg