Torsdag 3. februar fik vi på Allikelund Gymnasium besøg af Kasper Dam Mikkelsen, som er medstifter af den smarte app nabogo.

Det var klimaudvalget på gymnasie, der havde valgt at invitere Kasper, da hans virksomhed nabogo bidrager til en vigtig sag i klima-øjemed: samkørsel. Samkørsel er en vigtig brik i det samlede transportpuslespil, og det sparer både brugerne for penge og miljøet for forurening, mens bilisten, som har oprettet sig som bruger, får mulighed for at få selskab i bilen i stedet for at sidde i en tom bil.

Et supplement til den daglige transport
Kasper indledte sit oplæg med at stille et par scenarier op, som vores måske kan nikke lidt genkendende til:

− Du kom lidt for sent op, bussen er lige kørt, og den næste bus kommer først om en time … eller gik du lige og drømte om at komme en tur i byen i København? Så er nabogo svaret. På appen nabogo kan du lede efter kørelejlighed – måske til brug hver dag, eller når behovet opstår, forklarede han til de nysgerrige elever på Allikelund Gymnasium.

Hvordan fungerer nabogo i praksis?
Nabogo er en app, som gør det let for brugeren at finde andre at transportere sig sammen med. Med nabogo bliver samkørsel koblet direkte sammen på mobilen, hvor man hurtigt kan se, om man kan køre med sammen med andre, som er i nærheden af, hvor man befinder sig eller bor.

I appen er der oprettet lokale nabogo-stoppesteder, så chauffør og passager nemt kan finde hinanden. Chaufføren af bilen kan markere sin rute i appen, og personer, som ønsker at køre med, kan se ruten, afklikke hvor de stiger på og dermed ønsker kørerlejlighed fra. Appen er så smart, at den også er integreret med Rejseplanen, så ruter også kan ses her.

Som mange andre apps er nabogo gratis, og kører man med andre, betaler man en fast lav rate til chaufføren gennem appen. Kilometertaksten er 0,75 kr. per kørte kilometer. En anden vigtig oplysning er, at denne form for samkørsel ikke påvirker ens kørselsfradrag.

Nye brugere fra Allikelund
Efter oplægget var der flere elever, som fik lyst til at oprette en bruger. Blandt andre Natasja og Sofie fra 2.g på HHX:

− Jeg synes, nabogo er super fedt, fordi man kan lære andre at kende og få nye venner. Samtidig ved man, at det er godt for miljøet … det gør noget godt for samvittigheden, fortalte Natasja.

− På grund af nabogo fandt jeg faktisk ud af, at der er en fra gymnasiet, som jeg kender, som bor rigtig tæt på mig, og som jeg kan give et lift til skole, lød det fra Sofie.

På Allikelund Gymnasium var både elever og undervisere glade for at høre om alle de spændende tiltag, som nabogo bidrager med. Appen bidrager til at gøre både hverdagen, transporten og livet bedre og mere interessant. Noget, der tiltaler rektor Karen Marie i stor grad:

− Vi tager aktiv del i klimakampen − med kødfrie dage i kantinen, et aktivt klimaudvalg, som har fokus på bæredygtige aktiviteter for alle på skolen, og en række andre bæredygtige tiltag. Det er en naturlig del af vores undervisning i dagligdagen, og vi har generelt fokus på, at den enkelte med aktiv stillingtagen og handling kan gøre en reel forskel.