1.O ude i erhvervslivet

For et par uger siden startede de nye eux business-elever i 1.O De første par uger har de brugt på at lære hinanden at kende. Både med intro på skolen, introtur samt introdag for alle skolens elever. Men de første to uger er også blevet brugt på at blive klogere på den fagretning, de skal vælge: detail, event, handel eller kontor. 

Det skal eleverne lægge sig fast på efter to uger, og derfor har de været ude at prøve fagene af i 'den virkelige verden' i det lokale forretningsliv. Det har bragt dem forbi både Kalundborg Kommune, Kalundborg Rocker, Brødrene Dahl og Kvickly.

IMG 1535
Koncentreret under besøget hos kommunen.

Et indblik i branchen 
Her har de hver især stiftet bekendtskab med de fire retninger og fået et indblik i det erhvervsliv, de efter endt uddannelse skal ud til. Og netop det er en vigtig del af eux-uddannelsen, som både giver en faglig ballast og praktisk erfaring. Det sidste får eleverne prøvet med erhvervsintroduktionen, som skal gøre dem mere sikre i deres valg.

- Vores nye elever på eux GF1 har været ude at besøge fire forskellige arbejdspladser indenfor de fire fagretninger, forklarer Kamilla Schmidt Riise, som både er underviser og studievejler på Allikelund og dermed er inde over eux-forløbet, og fortsætter:

- Eleverne har haft stor glæde af det, og jeg er sikker på, at det har styrket deres forudsætninger for at træffe deres endelige valg af retning.

- Der skal lyde et stort tak til de fire virksomheder for at tage godt imod vores elever og give dem et indblik i typiske arbejdsopgaver og processer, lyder det slutteligt fra Kamilla.

IMG 0051
Eleverne havde det store smil på hos de fire virksomheder - her hos Kvickly.

En bonus for erhvervslivet
Også ude hos virksomhederne har de nydt at have eleverne på visit.

Det forklarer Jette Feldthaus, som er HR-konsulent i Kalundborg Kommune.

- For Kalundborg Kommune er det vigtigt at tage ansvar i forhold til at introducere de unge mennesker til arbejdsmarkedet. Derfor var det naturligt at sige ja, da vi fik en forespørgsel om, hvorvidt de 10 elever kunne blive introduceret til kommunen som arbejdsplads, indleder hun.

- Det gav os mulighed for at vise vores spændende - og varierende - arbejdspladser frem, samtidig med at vi kunne signalere, hvilke forventninger vi har til vores måske kommende nye medarbejdere, forklarer Jette og slår fast:

- Ved at deltage i sådanne arrangementer kan vi - som en af kommunens største arbejdspladser - bidrage til at skabe en mere naturlig sammenhæng mellem og overgang fra studieliv til arbejdsliv.

IMG 1557
Jette Feldthaus og borgmester for Kalundborg Kommune Martin Damm.

I gang med den faglige dimension
Efter ugerne med erhvervsintroduktion skal eleverne tage en beslutning om retning og derfor kan de for alvor komme i gang med de spændende faglige udfordringer, der venter inden for alle fire.

3D-printer i døgndrift

Det er en torsdag formiddag på Allikelund midt i maj, og alt ånder fred og ro. På denne tid af året har mange elever læseferie, og rundt omkring i krogene sidder koncentrede elever med snuden nede i eksamensbøgerne, mens kun enkelte klasser stadig har undervisning.

Men i kælderen er der ikke fred og ro. Her kører skolens 3D-printere nemlig på livet løs. Som sædvanlig. Eleverne har sat dem i gang, og de er derfor i fuld gang med at bringe idéer til live - i plastik og i et hæsblæsende tempo.

Det forklarer Sean og Thomas fra 2.X, som henholdsvis går på retningerne Life Science og Programmering. De er begge ivrige 3D-printere og har i løbet af dette skoleår brugt timer og atter timer foran 3D-printeren. Eller rettere: i det software, som 3D-print tegnes og designes i. For selve printeren skal egentlig bare isættes et USB-stik, og så er den nem at sætte i gang.

 IMG 5831
Sean (tv.) og Thomas foran de produkter, de har 3D-printet.

Masser af prototyper
Der er i alt fire 3D-printere på Allikelund, som står i kælderen ved siden af værkstedet. Vejen fra klasselokalet til 3D-printerne kender Sean og Thomas ud og ind, for de har efterhånden stor erfaring med at skabe prototyper og iterere på idéer i forskellige typer af plastik.

Det ser man hurtigt, da de denne formiddag på Allikelund viser deres forskellige prototyper frem og forklarer om teknologien bag - og fortæller om alt det, 3D-printere kan bruges til.

- Der er eksempelvis disse reagensglas-holdere, indleder Sean, mens han nøje holder produktet, som han selv har printet, frem for sig.

- De er lavet sådan, at man både kan se eventuelt bundslam og kan se baggrunden i stedet for almindelige holdere, hvor udsynet er forstyrret. Det var et problem i laboratoriet, siger Sean og slår dermed fast, hvorfor 3D-print er så brugbart.

IMG 5824
De forskellige versioner af Seans reagensglas-holder.

Det gør det nemlig muligt at løse problemer i hverdagen forholdsvis nemt og hurtigt. Således står reagensglas-holderne da også i laboratoriet på Allikelund i dag. Designet ned til mindste detalje.

- Sean har fuldstændig selv designet den. Han startede ud med denne version, og så har han forbedret den, forklarer Thomas, som foran sig har flere versioner af reagensglas-holderen.

Version efter version
Netop det er en af de største fordele ved 3D-print: at man hurtigt kan forbedre sit produkt med nye print. Således har Sean finpudset sine reagensglas-holdere løbende.

Det samme har Thomas gjort med sin motorblok. Det er en større sag, som har taget hele fem dage at printe. Fordi den er så detaljeret, har Thomas printet den i en mere blød type plastik.

- Kvaliteten er bedre. Du kan mærke, hvor blødt det er. Det gør det mere holdbart, forklarer Thomas.

Det er et kompliceret produkt, som 3D Printhuset, hvor printerne er købt, gerne vil se, når det er færdigt.

- Jeg har lavet den, for at man skal kunne se, hvordan en motor samles og skilles. Det er så, man selv kan sidde med det i hænderne og lære det at kende. Det er fx nødvendigt i fysik tit.

IMG 5840
Thomas' motorblok med et hav af detaljer.

Forbedrer verden omkring sig
Generelt er det vigtigt for de to elever, at der er et brugbart formål med det, de printer. Og de er enige om, hvorfor 3D-print er en fremragende mulighed i lærings-øjemed.

- Du lærer bedst af at have det i hånden, synes jeg. Så ved at kunne printe ud, kan du se, hvad der er af fejl på produktet. Måske små detaljer, der er forkerte. Og så kan du lære, hvordan den ser ud, når du har den foran dig, forklarer Thomas, inden Sean supplerer:

- Især i Teknologi forstår du lige pludselig metoderne og læringsprocsserne meget nemmere, fordi du selv oplever det ved at lave dine egne produkter.

Det er heller ikke kun på egne vegne, at Sean og Thomas 3D-printer i døgndrift.

- Der er fx det her DNA-molekyle, som man kan sammensætte, som man har lyst, lyder det fra Sean.

- Med det kan vores lærer vise os, hvordan det ser ud, i stedet for bare at forklare os om det. Vi bruger 3D-printning i alle fag, hvor det er godt at få læringen ind med praktiske effekter.

- Du kan sagtens bruge den i mere boglige fag. Man kan blandt andet lave 3D-effekter med magneter i, som kan bruges på tavlen, siger Thomas.

IMG 5837
Et DNA-molekyle, som kan tilpasses.

Kører uafbrudt
Det betyder, at drengene har nok at se til.

- Vores lærere spørger ofte om, hvorvidt vi ikke lige kan lave noget bestemt, griner drengene i kor.

- Listen er lang. Meget lang. 'Vi skal bruge de molekyler, og vi skal bruge det og det', lyder det med et smil fra Sean.

Derfor kører printerne uafbrudt. Gerne henover natten, så de er klar med produkter, når eleverne møder ind dagen efter. 

Forskelligt software
Som nævnt er printerne i sig selv nemme at betjene, men det kræver lidt at lære programmerne til design og opbygning at kende.

- Vi finder ofte designs på sider som thingiverse.com, hvor brugerne selv lægger ting op til frit brug for andre, forklarer Sean.

- Man kan finde stort set alt derinde. Og derudover finder vi bare selv på ting.

IMG 5801
Den ene printer i fuld gang.

De skal så bruges i bestemt software. Noget mere komplekst og med en stejlere læringskurve en andet. Og her er de to elever gode til at supplere og hjælpe hinanden.

Jeg kan bedst li' det lidt mere besværlige, så jeg bruger Blender. Det er et 3D-program, hvor du kan lave animationer osv., slår Thomas fast.

- Hvis det skal gå hurtigt, bruger jeg ThinkerCAD. Det er simpelt og nemt. Skal det være sværere og mere detaljeret, og vil jeg gerne have det over i et blueprint, får jeg nok hjælp af Thomas, er svaret fra Sean.

På tværs af fag
Det er hovedsageligt i faget Teknologi, at 3D-printeren kommer til sin ret, og her kan eleverne arbejde sammen om projekter på tværs af retninger.  

- Vi skulle blandt andet i min gruppe i Teknologi lave en særlig boks, man kan sætte sodavand ned i, og som kan køres rundt. Den kunne vi teste af som 3D-print og derefter veje den og tage mål, husker Thomas. 

Der er stort set ingen begrænsninger for, hvilke projekter eleverne kan bruge 3D-printerne til. Bare det er i plastik.

- Det er fantasien, der sætter grænserne, slår Sean og Thomas fast.

- Og så skal du bare huske, at vores printer højest kan printe noget i 20 x 20 x 20 cm. Men man kan godt brænde enkelte dele sammen.

IMG 5814
Det er forholdsvis lige til at bruge printeren. Det, man skal printe, skal 'bare' ligge på USB-stikket.

Giver arven videre
Al den know-how Sean, Thomas og resten af de 3D-print-ivrige elever får ved at bruge 3D-printeren, giver de videre til de næste elever.

- Lennart (lærer) har lært os rigtig meget, siger Thomas.

- Forleden gik den ene printer i stykker der, hvor plastikken trækkes ned. Så viste Lennart os, hvordan vi kunne samle den igen.

- Vi lærer altså processen hele vejen, og det giver vi videre til førsteårseleverne. På den måde får de en god forståelse for det - og kan selv lære det videre, når det er.

IMG 5811
De to kreative elever foran deres yndlings-værktøj.

 Sean og Thomas går nu på andet år på Allikelund og nyder dagligt 3D-printerne. De nåede syv måneder uden i 1.g, men i dag kan de ikke undvære dem.

- Det er et dejligt værktøj, som vi elsker at bruge, slutter Sean og Thomas, der tydeligt er stolte over selv at kunne skabe ting ud fra deres fantasi.

Åbent Hus 16. maj

På Allikelund Gymnasium udbyder vi fire uddannelser: HTX, HHX, EUX og EUD. De to sidste kan du høre alt om, når vi 16. maj fra kl. 16.00-18.00 åbner dørene til Åbent Hus for alle, der måtte have lyst. Så hvad end du er elev eller forælder, håber vi, du har lyst til at lægge vejen forbi.

Vi fortæller alt om de to uddannelser og står klar til at svare på alle dine spørgsmål.

9. klasser har Innovation på Allikelund

Det er ikke kun elever på htx, hhx, eux og eud, der render rundt på Allikelund Gymnasium i disse dage. Der er også elever på vores gymnasialle suppleringskursus, og så har vi ikke mindst besøg af omkring 20 elever fra henholdsvis Nyrupskolen og Rynkevangskolen - 10 fra hver - hver torsdag indtil jul.

Her har de valgfagsholdet Innovation, hvor de både lærer discipliner fra hhx- og htx-uddannelserne. Tanken er, at eleverne skal introduceres til livet som elev på et teknisk gymnasium eller et handelsgymnasium. Til livet som elev på Allikelund.

Eleverne lærer således om mange forskellige ting anført af underviser Lennart Kampmann. Herunder 3D-print. De får også inputs fra nuværende Allikelund-elever, som kan trække på egne erfaringer og give dem videre til de nuværende 9. klasser, der de kommende år skal videre i uddannelsessystemet.

Som nævnt kører valget helt til jul, så eleverne fra Nyrupskolen og Rynkevangskolen har god tid til at gå i dybden med det spændende fag.

Efter jul skal en ny flok elever fra to andre lokale skoler 'overtage' fra Innovation-eleverne. De skal nemlig have valgfaget Science.

9.klasser fra rynkevang og nyrup
De mange 9. klasser samt deres lærere ude foran Allikelund.

Allikelund som springbræt til salgsbranchen

I sommeren 2012 trådte Frederik Maack ind på Allikelund Gymnasium med drømmen om en karriere indenfor salg. Det bragte ham tilbage til Kalundborg og har givet ham en lovende karriere i Intersport.

"Jeg er oprindeligt fra Høng og ville gerne tilbage til området efter et par forskellige skoler og efterskoler," indleder Frederik i snakken om hans tid på Allikelund.

"Derfor ledte jeg efter en skole i Kalundborg. Jeg ville gerne noget med salg, og der har Allikelund gode mulighedet på deres HG."

Giver muligheder indenfor salg
I dag er uddannelserne anderledes, og Frederiks uddannelse svarer til en EUD indenfor Innovation, IT and Business. En uddannelse, som netop retter sig mod kontor, handel og forretningsservice.

Da Frederik gik ud af Allikelund i 2014 fortsatte han også indenfor salgsbranchen:

"Jeg læste med det samme til salgsassistent. Og nu arbejder jeg i Intersport. Det gik egentlig stærkt efter Allikelund. Jeg havde et job henover sommeren i 2014, og allerede fra 1. august havde jeg en elevplads klar."

LÆS OGSÅ: Kalundborg Kommune søger kontorelever

Inden starten på Allikelund Gymnasium var Frederik meget i tvivl om, hvad han ville. Han havde gået på forskellige skoler og efterskoler og var på jagt efter en ungdomsuddannelse.

"Det var på Allikelund, jeg blev sikker på, hvad jeg ville. Det havde jeg ellers svært ved tidligere. Det der med, at alt ikke behøver være fagligt ... det var fedt. At være ude at lave noget med hænderne," fastslår Frederik entusiastisk.

Var ikke rigtig skoletypen
Derudover mindes han det sociale ved at gå på et gymnasium, hvor alle (stort set) kender alle.

"Udover mulighederne indenfor salg var det bedste ved at gå på Allikelund uden tvivl de folk, der var i klassen. Og lærerne. Jeg har aldrig rigtig været skoletypen. Jeg kan simpelthen ikke sidde stille."

frederik

I den sammenhæng var lærerne guld værd, husker Frederik.

"De hjælp én igennem, når det var særligt svært. Blandt andre min dansklærer Camilla og Jytte Meyer, lyder det fra Frederik, som også stadig snakker med flere af eleverne fra dengang.

I dag er Frederik 22 år og i fuld gang med at skabe sig en fremtid i salgsbranchen. På trods af han ikke er skoletypen. Men sammenhold og lærere var med til at give ham huen på hovedet. Ligesom den handelsorienterede retning holdt ham motiveret.

Side 1 ud af 18